dissabte, 23 d’abril del 2011

Sobre el Bloc

Com podeu veure, el manteniment del Bloc es fa en la mesura de les possibilitats dels que hem anat organitzant les trobades d'escoles... És un bloc que no té un manteniment fix. De tant en tant actualitzem la llista d'escoles adherides i poca cosa més. Subscriviu-vos a les entrades i us arribaran al vostre correu.

Les informacions que creiem d'interés les anem publicant com entrades al bloc. Si teniu alguna informació que vulgueu introduir i no podeu -perquè no teniu permís per fer-ho- envieu algún avís per correu electrònic a l'adreça de les escoles novelles.

I seguiu fent difusió ja que, com a mínim, hauríem d'arribar a la major part d'escoles novelles que hi ha.

Informacions des de l'ICE de la UAB

Des de l'ICE de la UAB ens envien aquestes informacions per les escoles novelles:

Avui és l'últim dia del trimestre abans d'iniciar les vacances de setmana santa. Sabem que no és el millor dia per enviar-vos informacions, tot i així no volíem deixar passar aquesta oportunitat per desitjar-vos unes bones vacances, ben merescudes sens dubte, a l'hora que us notifiquem dues propostes de formació pel proper trimestre. A banda, també us volíem recordar l'adreça del bloc d'Escoles Novelles de l'ICE de la UAB:
http://blogs.uab.cat/escolesnovellesiceuab/

Per una banda, us convidem a participar amb nosaltres al V Fòrum Plèiades. En aquesta edició us proposem pensar i dialogar sobre l’acció de la família en tres contextos: la llar, l’entorn i l’escola. Ens plantegem considerar des d’una perspectiva sistèmica i dinàmica la funció dels diferents actors i contextos educatius, tot analitzant les continuïtats i discontinuïtats en el desenvolupament dels infants. Ens preguntem sobre els marcs relacionals de les famílies i els infants amb l’entorn i com en aquests marcs es pot arribar a l’establiment de climes educatius entre els diferents agents. El Fòrum es durà a terme a l'ICE de la UAB a Bellaterra, el divendres 20 i el dissabte 21 de maig d'enguany, i podeu consultar el programa i formalitzar la inscripció entrant aquí.

Per una altra banda, tal i com ja havíem apuntat en el cicle de conferències que vàrem fer el primer trimestre, finalment ens ha semblat suggerent regalar-nos una nova trobada-conferència, per acomiadar el curs, el dilluns 27 de juny, de les 18h. a les 20h, a la Sala d'Actes del Rectorat, a Bellaterra. En aquesta ocasió tindrem el goig d'escoltar al Josep M. Puig, professor de la UB i responsable del programa "Com fer aprenentatge-servei en els centres educatius", una proposta molt interessant que comporta una metodologia educativa que combina processos d'aprenentatge i servei a la comunitat en un sol projecte, ben articulat, en què els participants es formen tot treballant sobre necessitats reals de l'entorn, amb l'objectiu de millorar-lo. Ens ha semblat que com escoles novelles, en procés de desenvolupament de projectes educatius innovadors, aquesta proposta us pot resultar suggerent. Podeu trobar més informació a: www.aprenentatgeservei.cat. Tornant de vacances us informarem de com fer el procés d'inscripció.

Com ja sabeu, des de finals del primer trimestre està en marxa el Seminari de reflexió que formava part del projecte d'enguany d'acompanyament a les Escoles Novelles des de l'ICE de la UAB, i les persones i escoles assistents estan molt satisfetes del seu desenvolupament.

Bé, que tingueu, doncs, un bon final de trimestre, i un bon inici de vacances, i que tot us vagi el millor possible, que pugueu descansar, gaudir de la família i dels amics, i dels paratges a on potser anireu!

Records, i una abraçada!

Carmina Pinya, Marga Teixidor, David Vilalta i Carles Parellada
ICE de la UAB, Bellaterra - 15 d'abril de 2011

Fòrum pel govern, dinamitzaciói i participació.


Jornada organitzada per la Federació de MRP (Coordinació d'escoles 0-12). 

LLUMS I OMBRES DELS DECRETS D’AUTONOMIA I DE DIRECCIÓ      
BARCELONA, 7 DE MAIG DE 2011ums i ombres dels Decrets d'Autonomia i de Direcció

És possible exercir una direcció democràtica amb la normativa actual ? Aquesta és la pregunta que molts directius, docents i familiars es poden fer arran del discurs dominant i el debat mediàtic que es va generar en la tramitació i aprovació dels Decrets d’Autonomia i de Direcció.

Els Moviments de Renovació Pedagògica hem participat intensament en el debat públic d’aquests temes i, a nivell intern, també ha estat -ara i fa temps- important, ja que els considerem claus per a un bon projecte educatiu de centre i per a la seva autonomia. La governança, la gestió i la participació estan presents en diferents publicacions; en les Jornades 0-12 hi ha hagut taules d’organització i gestió de centres; en el Seminari organitzat per la Federació el 2009 va ser un dels temes tractats. Hem recollit, però, la inquietud de persones properes a la Renovació Pedagògica per tal de poder debatre, generar discurs i donar argumentació en la situació actual i davant les perspectives de futur que se’ns obren. En aquest camí hem confluït amb l’ICE de la UAB amb qui també compartim nombrosos projectes i aquesta és per nosaltres una fita comuna.

Per això, a partir d’una trobada amb una vintena de directius d’arreu del país, vam creure convenient organitzar un espai per a la reflexió, el debat, l’intercanvi d’opinió i experiència que ens permeti dibuixar línies d’acció futures que marquin la configuració d’equips de veritables amb líders pedagògics, que treballin per generar les millors condicions per a l’aprenentatge i la convivència, la democràcia i el rigor pedagògic dels projectes d’uns centres autònoms. Això no ho poden fer sols, necessiten la complicitat i la legitimitat de l’equip de professorat, de les famílies, de tota la comunitat educativa i de l’entorn.

Hem volgut fer aquesta primera trobada per a què ens permeti analitzar la normativa actual i veure’n les possibilitats i també les limitacions. Per això hem convidat dues persones; una que ha treballat internament en el disseny normatiu i una altra que en té una visió més externa. Creiem que cal focalitzar el tema; per això, proposem que es realitzi des d’una triple perspectiva: el lideratge, els àmbits de participació i la relació entre el Projecte Educatiu i el Projecte de Direcció. Ens agradaria comptar amb les diferents veus de la comunitat educativa i les diferents realitats territorials del país. Un primer pas per fer xarxa i generar camins comuns per a totes les persones que estem per una organització i gestió democràtiques dels centres.

PROGRAMA

  • 9:30 Presentació del Fòrum
  • 9:45  Ponències
Govern, dinamització i participació
·       Ignasi Garcia
·       Ramon Plandiura
  • 11:00   RECÉS         Cafè al sorral
  • 11:30   DEBAT          Grups de treball
  • 13:00    Posada en comú i línies d’acció futures
  • 13:30    COMIAT

INSCRIPCIÓ   Fins el 4 de maig     http://mrp.pangea.org/ 

LLOC   Escola Pere Vila   Passeig Lluís Companys, 18  08018 Barcelona 

 ORGANITZA:

Federació de MRP de Catalunya
Coordinació d'escoles 0-12
ICE de la UAB
Col.labora: Fundació Propedagògic.